NieuwsBrief (26 juni 2020)

Promotie en handleiding voor het gebruik van e-form voor COVID-PCR


Beste collega,

Healthconnect en Sciensano hebben samen een e-form ontwikkeld voor de COVID19-PCR aanvragen om zo de contact tracing te vergemakkelijken.
De meeste EMD’s hebben dit geÔntegreerd in hun pakket.
Er wordt van de aanvragende arts verwacht dat telkens men een aanvraag doet voor een COVID-PCR, er ook steeds een e-form wordt aangemaakt. Dit wordt dan automatisch verstuurd enerzijds naar Sciensano voor de contact tracing en anderzijds naar het laboratorium, dat u selecteerde bij de aanmaak van het e-form, of naar de triagepost. De triagepost op zijn beurt dient dit e-form op te roepen, het staalnummer in te scannen en deze aanvraag naar het laboratorium door te sturen.
Om geen dubbele administratieve handeling te moeten doen, wordt het e-form beschouwd als een officieel laboratorium aanvraag en is een handtekening hier ook niet meer nodig. Tevens kan AML het bericht elektronisch binnen halen.
Daarom vindt u hier een korte toelichting hoe men dit formulier best invult:
  • Scan bij ‘identificatie nummer van het afgenomen staal’ de barcode van het blauwe etiket dat u op de wisser heeft gekleefd. Voor de gebruikers van Lab Online kan u dezelfde scanner gebruiken. Voor deze die nog geen scanner hebben, kan u altijd een scanner vragen aan het laboratorium.
  • Gebruik maar 1 velletje blauwe etiketten voor 1 patiŽnt (steek de rest in het zakje van het staal)
  • Bij gecombineerde aanvragen klinische biologie en COVID-PCR vragen we om de stalen en de aanvraagformulieren te scheiden, zodat ze afzonderlijk kunnen uitgepakt (elk met zijn aanvraagformulier en een ander velletje blauwe etiketten!) en behandeld worden.
  • Print het e-form uit en steek bij het staal in het zakje. We hebben nog steeds een papier nodig voor de controle op de identificatie van de patiŽnt, zolang het gehele traject van de e-forms nog niet optimaal is.

Hoe meer we ons nu al kunnen organiseren, hoe beter voorbereid we zijn voor een mogelijke tweede golf in het najaar.

Mochten er hieromtrent nog vragen zijn kan u altijd terecht bij applicatiebeheer@aml-lab.be.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.

AML Antwerpen


PDF NB-312-NL


© copyright A.M.L bvba - Emiel Vloorsstraat 9, 2020 Antwerpen - www.aml-lab.be
Verantwoordelijke uitgever(s): Lieve Theunis (Informatica)