NieuwsBrief (5 juni 2020)

Terugbetalingsmodaliteiten SARS-CoV-2 IgG


Geachte collega,

Vorige maand communiceerden we reeds dat we de mogelijkheid aanbieden om antistoffen te bepalen bij patiŽnten met een vermoeden van een doorgemaakte COVID-19 infectie. Het gaat hier om de bepaling van IgG antistoffen die positief worden bij 95% van de symptomatische individuen binnen 12 dagen na blootstelling.

Aangezien de test niet aangewezen is als primair diagnostische test bij acute ziekte heeft het RIZIV intussen de nodige voorwaarden gesteld voor terugbetaling.

Het RIZIV zal enkel tussenkomen bij volgende doelgroepen:
  • 366: zorgverleners en personeel, werkzaam in ziekenhuizen, klinische laboratoria of collectiviteiten, met een hoge besmettingsgraad (COVID-diensten, woonzorgcentra of klinische laboratoria)
  • 365: patiŽnten met een atypische klinische presentatie, afgenomen minimum 14 dagen na de start van de symptomen in kader van differentiŽle diagnose
  • 364: patiŽnten met langdurig klinisch beeld suggestief voor COVID-19 met negatief PCR resultaat of zonder PCR test binnen de 7 dagen na de start van de symptomen, afgenomen minimum 14 dagen na de start van de symptomen
  • 363: gehospitaliseerde patiŽnten met een suggestief klinisch beeld voor COVID-19 waarbij er discrepantie is tussen de moleculaire opsporingstest en een CT-scan, afgenomen minimum 7 dagen na de start van de symptomen

De verstrekking kan maximaal 2 maal per periode van 6 maanden worden aangerekend.

Voor de bepaling is enkel serum vereist.
Om te kunnen voldoen aan de vereisten opgesteld door het RIZIV is het noodzakelijk expliciet te vermelden binnen welke doelgroep en indicatie de patiŽnt valt.

Voor aanvragen via Lab Online kan u telkens de passende indicatie aangeven bij het plaatsen van de aanvraag.
Indien u werkt met onze papieren aanvraagformulieren volstaat het om bij ‘Extra Analyses’ op de achterzijde onderaan, “SARS-CoV-2 IgG” te noteren en de passende indicatie aan te geven met behulp van de hierboven vermelde code.
Indien de analyse aangevraagd wordt buiten RIZIV of zonder vermelding van de indicatie zal deze aangerekend worden aan de patiŽnt aan € 9,60. Gelieve de patiŽnt hiervan op de hoogte te brengen.

Voor meer informatie kunt u steeds contact opnemen met een van onze klinisch biologen.


Met vriendelijke groeten,
Klinisch biologen, AML Antwerpen


PDF NB-308-NL


© copyright A.M.L bvba - Emiel Vloorsstraat 9, 2020 Antwerpen - www.aml-lab.be
Verantwoordelijke uitgever(s): Koen Hens (Biochemie)