NieuwsBrief (22 october 2020)

Wijziging test-prioriteiten COVID-19


Geachte dokter,

Door de exponentiŽle toename van het aantal testaanvragen voor SARS-CoV-2 is de nationale maximale capaciteit fors overschreden.

Scienscano heeft daarom vanaf 21/10 t.e.m. 15/11/2020 nieuwe test-prioriteiten gedefinieerd:

Volgende groepen kunnen nog wel getest worden:
  • Symptomatische personen >= 6 jaar (hoog-risico contact of niet)
  • Gezondheidspersoneel na een hoog-risico contact of na terugkeer uit een rode zone op basis van zelfevaluatie: vanaf dag 5 na laatste contact opdat de quarantaine na 7 dagen beŽindigd kan worden bij een negatief resultaat.
  • Nieuwe bewoner van een residentiŽle collectiviteit
  • In het kader van een (dag)opname

Volgende groepen kunnen niet meer getest worden:
  • Asymptomatische hoog-risico contacten en reizigers uit rode zones.
    • Deze personen dienen in quarantaine te gaan voor een periode van 10 dagen na het laatste hoog-risico contact, gevolgd door 4 dagen verhoogde waakzaamheid.
  • Preventieve aanvragen buiten gevalsdefinitie (niet terugbetaald), op vraag van de patiŽnt, werkgever of laag-risico contacten.

Waar het AML al uitgebreid heeft tot een capaciteit van minstens 4000 stalen per dag, krijgen we op dit moment vele grotere aantallen toegestuurd. Door een nationaal gebrek aan testcapaciteit is uitbesteding op dit ogenblik echter geen optie. Dit leidt momenteel tot significant langere aflevertijden, waar vooral de symptomatische patiŽnt het slachtoffer van is. Indien we echter met zijn allen deze richtlijnen opvolgen zullen we de resultaten van onze symptomatische patiŽnten opnieuw tijdig kunnen rapporteren.
Ondertussen vragen we jullie begrip voor de huidige vertragingen die ook wij ten zeerste betreuren.

Het blijft nog steeds belangrijk om Covid-19 wissers gescheiden te houden van de routine stalen (bloedstalen, urines, wissers voor bacteriologisch onderzoek ..). Dit is niet enkel om veiligheidsredenen maar ook voor een snellere verwerking.

Met vriendelijke groeten,

Klinisch biologen, AML Antwerpen


PDF NB-326-NL


© copyright A.M.L bvba - Emiel Vloorsstraat 9, 2020 Antwerpen - www.aml-lab.be
Verantwoordelijke uitgever(s): Johan Beert (Moleculaire Biologie)