Skip to main content
A.M.L. BV
© 2024 - A.M.L. BV - Alle rechten voorbehouden
AML
AML
AML West
AML West
Labo Rigo
Labo Rigo

Historiek

AML ontstond onder leiding van de heer Jozef Verstraete, dokter in de genees-, heel- en verloskunde. In 1982 verhuisde het oorspronkelijke laboratorium naar de Desguinlei 88 in Antwerpen. Campus Hof Ter Beke (HTB), Terbekehofdreef 20 te Wilrijk, werd in 1991 opgestart. Op deze aparte campus werden uitsluitend toxicologische analyses uitgevoerd. In 1984 vervoegde dierenarts Arlette Vandenberghe het team. Zij richtte de diergeneeskunde afdeling van het laboratorium op. Het verwerken van diergeneeskundige stalen op dergelijke grote schaal was een absolute primeur.

Tot dan leverde AML diensten binnen België aan lokale aanvragers en collega laboratoria. Begin de jaren 90 startte AML echter ook met analytische dienstverlening voor Nederland. In 1994 behaalde AML als één van de allereerste laboratoria in Vlaanderen, de Beltest-accreditatie volgens ISO-norm 17025.

Sinds 1997 en tot op heden staat Apr. Klin.-Biol. Marc Uytterhoeven in voor de medische leiding van labo AML.

In 2001 werd het dagelijks management van AML opgenomen door het nieuwe Dagelijks Bestuur, Apr. Klin.-Biol. Geert Salembier en Apr. Klin.-Biol. Annie Vereecken.

Onder hun leiding, deed in september 2007 Waterland PE, zijn intrede en werd Medhold opgericht, alsook werd er gestart met het bouwen van een nieuw gebouw om het gehele laboplatform te huisvesten aan de Emiel Vloorsstraat 9 te 2020 Antwerpen.

Sinds november 2007 heeft AML de overgang gemaakt naar de medische norm ISO 15189 voor de humane analyses. In 2008 werd Clinilabo Antwerpen geïntegreerd in AML en werd Klinisch Labo Rigo Genk opgenomen in Medhold. Het AML Laboratorium voor Arbeidsgeneeskunde, Toxicologie en Gerechtelijke Analyses (ATG) (Campus HTB) verhuisde in november 2009 van Wilrijk naar het nieuwe laboratorium gelegen aan de Emiel Vloorsstraat.

Het routine laboratorium, de pre-analytische fase en de administratieve afdelingen van AML verhuisden in mei 2010 ook naar de Emiel Vloorsstraat.
Sinds februari 2010 maakt Medhold deel uit van Sonic Healthcare, een internationale, professionele laboratoriumgroep die sinds 1987 actief is in de laboratoriumwereld. Naast Australië en Noord-Amerika heeft Sonic eveneens een plaats als marktleider in Europa verworven. In 2011 werden de laboratoriumactiviteiten verder versterkt door integratie van KBL en begin 2013 Labo Lokeren bvba Campus RIATOL. Anatoom-patholoog John-Paul Bogers werd hiertoe aangesteld als Laboratoriumdirecteur voor de Pathologie afdeling van AML. Sinds oktober 2022 heeft hij de medische verantwoordelijkheid overgedragen aan Dr. Anatoom-patholoog Ingrid Neetens. In 2017 werd de routine laboratoriumactiviteit verder uitgebouwd dankzij de integratie van de laboratoriumactiviteiten van Lab Partners Boom.

Verdere consolidatie werd doorgevoerd in de daaropvolgende jaren, zo werden Labo Lokeren in 2018 en AML Brussels in 2019 geïntegreerd met het huidige AML als resultaat.

Naast de belangrijke labosites te Genk en Antwerpen, bezit de groep ook een sterk laboratorium in West-Vlaanderen. Oorspronkelijk functioneerden 3 laboratoria (Ardooie – Brugge – Moeskroen) onafhankelijk van elkaar, maar om verdere optimalisatie van de dienstverlening mogelijk te maken, werden ook hier in verschillende fases de diverse entiteiten gefusioneerd. Als laatste werd in december 2020 de juridische entiteit Laboratoire J. Woestyn SRL gefusioneerd met het Medisch Labo D. Van Waes – D. Declerck BV met retroactief effect vanaf 1 juli 2020. Vervolgens werd een naamwijziging doorgevoerd namelijk Algemeen Medisch Laboratorium WEST (BV), afgekort AML WEST (BV).

Deze 3 sterke peilers vormen vandaag ons laboratoriumnetwerk in Vlaanderen, elk met hun eigenheid en lokale verankering, om zo onze artsen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Sinds juli 2022 heeft Apr. Klin. Biol. Astrid Coppens de dagelijkse operationele leiding op zich genomen.